1919-2019: al 100 jaar passie voor groen

Arend Eshuis is grondlegger van Eshuis Hoveniers. 1 april 1919 start Arend een bloemisterij, een boomkwekerij, groente en fruit, een bloemenwinkel en een hoveniersbedrijf aan de Gravenallee te Almelo. Samen met zijn vrouw krijgt hij drie zonen: Gerrit, Johan en Lammert. In 1952 zet hij de hovenierstak voort met zijn zoon Gerrit onder de naam Firma A. Eshuis. In 1958 komt Arend te overlijden. Gerrit staat er nu alleen voor, maar vol overgave runt hij het hoveniersbedrijf. In 1990 verkoopt hij het bedrijf, dat ondertussen Tuin-Technisch Centrum Eshuis heet, aan Jan Rode. Als Jan Rode richting zijn pensioen loopt, gaat hij op zoek naar een opvolger. 1 januari 2015 verkoopt hij het bedrijf aan de huidige eigenaar Jacco Wisman. Het bedrijf gaat verder onder een naam die meer aansluit bij deze tijd, namelijk Eshuis Hoveniers.

Maatschappelijk betrokken
Betrokkenheid bij de samenleving loopt als de spreekwoordelijke rode draad door het 100-jarig bestaan van het bedrijf heen. Vandaag de dag nemen wij regelmatig deel aan maatschappelijke projecten en zijn alle eigenaren door de jaren heen betrokken bij tal van (branche)organisaties en maakten zij ook vaak deel uit van diverse besturen. Vooral Gerrit Eshuis was erg actief voor de branche en heeft in zijn loopbaan deelgenomen aan ongeveer 30 besturen. Eshuis Hoveniers is nog steeds actief lid van de Branchevereniging VHG en actief deelnemer van Dutch Quality Gardens, een samenwerkingsverband tussen Nederlands beste hoveniers en De Tuinen van Appeltern.

Eshuis Hoveniers heeft ook een samenwerking met groene opleidingscentra voor stages en (ontwikkelings)projecten en doen wij bewust een beroep op Wajongers. Het bevorderen van re-integratietrajecten voor deze mensen geeft veel voldoening voor alle betrokken partijen.

Vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn wij deelnemer aan De Slinger Almelo, een netwerk van bedrijven dat zich inzet voor de samenleving. Tijdens de jaarlijkse Slingerbeurs worden bedrijven en maatschappelijke organisaties samengebracht met als doel om ‘matches’ te maken, die bestaan uit mankracht, materialen en/of kennis. Daarnaast zijn wij sponsor van het Stadsmuseum Almelo waar wij de tuin onderhouden en zorgen voor een representatieve uitstraling. Onze medewerkers verzorgen regelmatig gastlessen op scholen. Meestal is dit een combinatie van les en samen praktisch bezig zijn. In de klas wordt uitvoerig gesproken waarom groen zo belangrijk is. Vooral op het schoolplein. Aansluitend gaan we dan met de leerlingen naar buiten om bijv. bomen en/of bloembollen te planten.

Aftrap 100-jarig bestaan
1 april a.s. trappen wij ons 100-jarig bestaan af met het personeel en hun partners tijdens een diner. Voor het komende jaar staan er een aantal activiteiten op het programma, waarover wij u later informeren. Ook voor onze klanten hebben we later in het feestjaar nog een leuke verrassing in petto. Ook de media is het niet ontgaan dat wij dit jaar 100 jaar bestaan. Afgelopen week verscheen er al een mooie advertentie van ons in Het Hart van Almelo. Komende weken zult u in diverse kranten nog meer van ons zien!