Egels zijn goed voor uw tuin

Egels zijn natuurlijke bestrijders van schadelijke beestjes als rupsen, slakken en maden. Zij zorgen voor een natuurlijk evenwicht in uw tuin zonder het gebruik van insectenverdelgers. Egels komen in veel tuinen voor en wie ooit een egelmoeder met een paar jongen door de tuin heeft zien scharrelen, is voorgoed verkocht. 

Egels houden van een afwisselende leefomgeving: bos, open gebied en ook in natuurlijke tuinen met veel hagen en lage begroeiing voelen ze zich thuis. Als er maar genoeg te eten is en voldoende plek om te schuilen. Egels hebben een voorkeur voor structuurrijke tuinen die volop beschutting bieden in de vorm van kleine landschapselementen zoals struiken, composthopen, heggen of takkenhopen. Ze houden dus van tuinen met een wat wilder karakter en kunnen weinig aanvangen met volledig betegelde tuinen.

Winterslaap
De grootste bedreiging voor de egel zijn kou en nattigheid gedurende de wintermaanden en het vroege voorjaar. Deze tijd van het jaar zijn ze gevoelig voor lage temperaturen en vocht. En er bestaat het gevaar dat hun nest verstoord wordt. Biedt egels daarom een droge en beschutte plek waar ze een nest kunnen maken, waar ze kunnen overwinteren en jongen kunnen grootbrengen. Voor het nest zoeken ze een droge, beschutte plek. Ze maken van hun woning een ware egelvilla, die wordt bekleed met bladeren, takjes, mos en gras. Hier brengen ze de hele winter opgerold door. Hun lichaamstemperatuur daalt tijdens de winterslaap van 36 °C naar 10 °C, de hartslag zakt van 190 naar 20 slagen per minuut en ademen gebeurt eens in de 2 tot 3 minuten. Het is dus belangrijk dat u ze in deze periode niet stoort: wees voorzichtig met het verplaatsen van bladeren of takken.

Ontwaken in de lente
Egels ontwaken eind maart, begin april, mede afhankelijk van de buitentemperatuur. Zodra de temperaturen boven 12 tot 15 graden komen, wordt de egel actiever en zal op zoek gaan naar voedsel. Als een egeltje in het voorjaar ontwaakt is het circa 30% van zijn lichaamsgewicht kwijtgeraakt. Eenmaal op krachten breekt de paringstijd in mei aan. In juni bouwen ze vaak een nestje, meestal beschut onder een haag, een stapel takken of in een composthoop. De verzorging van de jongen vergt veel energie van de ouders en vindt plaats van juni tot augustus. Als de jongen hun eigen weg gaan in de herfst, bouwen de egeltjes hun winternesten om een goede schuilplaats voor de winter te hebben. Egels slapen wel 18 uur per etmaal en zijn vooral ’s nachts actief. Slapen doen ze op beschutte droge plekken, bijvoorbeeld onder bladeren of in speciale egelhuizen

Tips voor een egelvriendelijke tuin

  • Laat bladeren en een stapel takken in de tuin liggen, hieronder kunnen de egels een nest maken.
  • Maak een rommelhoekje met wilde planten en struiken en een composthoop waar egels slakken vinden en kunnen slapen.
  • Een hermetisch afgesloten tuin kan niet worden bezocht door egels. Zorg dat er een opening in de schutting is waardoor egels van de ene naar de andere tuin kunnen lopen. Of liever nog, plant een heg.
  • Zet in droge perioden een schaal vers water neer.
  • Bijvoeren kan geen kwaad. Egels lusten graag kattenvoer, gehakt of speciaal egelvoer. Geen melk, daar krijgen ze diarree van.
  • Hoe meer tegels, hoe minder egels. Zorg voor voldoende groen in de tuin.
  • Maak of koop een egelhuis. Plaats het huis voordat de winter invalt in een rustig hoekje van de tuin, bij voorkeur langs een muur of schutting. Zorg dat de ingang niet veel wind vangt en iets schuin afloopt, zodat er geen water naar binnen kan.

Egels zijn goed voor uw tuin