Petunia: tuinplant van de maand april

De Petunia: een gemakkelijke tuinplant in veel verschillende variëteiten. Met grote kelken toetert de Petunia aan alle kanten dat het voorjaar nu echt is begonnen. Deze kleurrijke eenjarige zomerbloeier is veelzijdig in te zetten, in hangmanden, kuipen, muurzakken en bakken. En in de volle grond schittert de Petunia graag tussen bodembedekkers in borders. Het is een volhouder: goed verzorgt bloeit de Petunia tot de vorst invalt en zorgt al die tijd voor een bloemenzee in de tuin.

Keuze assortiment
Effen, gestippeld, gestreept, met enkele of dubbele bloemen en al dat moois in alle kleuren van de regenboog, tot en met bijna zwart toe – de keuze in petunia’s is overweldigend, al heten ze soms anders. Bekende series als Surfinia, Crazytunia of Cascadia geven met hun naam hun specialiteit al aan: lange takken, aparte bloemvormen of een wolk van hangende bloemen.

Petunia trivia
• De plant is verwant aan Nicotiana, bekend van de tabaksplant.
• De Petunia kreeg in 1789 zijn naam van Franse botanicus Antoine Laurent de Jussieu (1748-1836). Hij haalde zich inspiratie uit wat hij kende: Pétun was destijds het plaatselijke woord voor tabak.
• Bijen zijn dol op de nectar van de Petunia, zodat de plant veel leven in de tuin brengt.

Herkomst
De Petunia komt uit Zuid-Amerika, waar de plant groeit in Brazilië en Argentinië.Er zijn honderden hybriden in de handel en veredelaars komen steeds met nieuwe cultivars, die weer nieuwe kleuren of vormen hebben en bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen de regen.

Verzorgingstips
• De Petunia staat graag uit de wind, in de volle zon.
• Grond vochtig houden, op zonnige dagen elke dag gieten, zorg voor drainage in potten en hangmanden zodat de wortels niet te nat worden.
• Zuinig aan met plantenvoeding: het bevordert vooral de aanmaak van blad en niet per se van bloemen.
• Uitgebloeide bloemen afknippen, met steeltje en al.
• Is de Petunia over zijn hoogtepunt heen? Kortwieken en de bloemen komen volop terug.

Tuinplant van de maand april 2018: Petunia