Schaduwtuin of schaduw in de tuin?

Schaduwplekken in de tuin hoeven niet saai of eentonig te zijn. In de schaduw bloeien juist de mooiste vaste schaduwplanten. Als u zich er een beetje in verdiept dan kom je al snel tot de conclusie dat er verrassend veel mogelijk is.

Heeft u een schaduwtuin of schaduw in de tuin? Wat is eigenlijk het verschil?
In een echte schaduwtuin schijnt de zon maximaal twee uur per dag. Maar schaduw in de tuin is wat anders. Vaak gaat het hier niet om diepe schaduw, maar om schaduw door omringende bebouwing of hoge beplanting. Meestal schijnt de zon er een aantal uren per dag. Bij vier uur zonneschijn per dag is er sprake van halfschaduw. Gelukkig zijn er genoeg vaste planten die vol overtuiging schaduwrijke plekken laten stralen. Veel vaste planten voelen zich als een vis in het water op vochtige, koele schaduwplekken.

Top 10 schaduwplanten

  1. Monnikskap (Aconitum)
  2. Longkruid (Pulmonaria)
  3. Elfenbloem (Epimedium)
  4. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
  5. Gebroken hartje (Dicentra)
  6. Kerstroos (Helleborus orientalis)
  7. Varen (Polystichum)
  8. Hartlelie (Hosta)
  9. Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera)
  10. Salomonszegel (Polygonatum)

De taaiste plant uit bovenstaande lijst is de elfenbloem (nummer 3). Ondanks zijn tere bloempjes en schattige naam is deze wintergroene plant niet van zijn stuk te brengen. De salomonszegel (Polygonatum multiflorum) is ook een fraaie aanwinst voor droge, donkere plekken.

Tips
Door het toevoegen van humusrijk materiaal (compost) houdt de droge grond vocht en voedsel vast en gedijen de planten beter. Het afdekken van de droge bodem met een mulchlaag van organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of boomschors is belangrijk om verdamping te beperken.

In de winter wilt u natuurlijk ook dat je tuin er gezellig uit ziet. Door ook varens, siergrassen en wintergroene bodembedekkers te planten voorkom je kale plekken en blijft je tuin het hele jaar vrolijk. Er is te veel keus om op te noemen.

Schaduwrijke planten