Tijdens aanhoudende droogte verliezen platanen hun schors

Platanen verliezen tijdens aanhoudende droogte hun schors en bladDe plataan is een mediterrane boom, maar doet het ook in ons land erg goed. We zien de plataan veel terug in steden en dorpen om ons heen. Een plataan heeft grote bladeren en een dicht bladerdek. Platanen doen het daarom erg goed als schaduwbomen en worden daar ook veelvuldig voor gebruikt. Karakteristiek voor de plataan is de stam. Bij aanhoudende droogte verliest de plataan zijn schors. Onder de schors komen verschillende kleuren bruin en groen tevoorschijn.

Dat platanen hun schors verliezen is een normaal proces. Het verliezen van de schors is een overlevingsstragie van de plataan. De hoeveelheid vocht die een boom opneemt, verliest de boom voor een gedeelte via de bladeren en voor een gedeelte via de schors. Door schors en blad af te stoten schakelt de plataan over naar een ruststand. Momenteel zien we dat veel bomen hun bladeren los laten. En dat is maar goed ook, want op die manier wordt het verdampen van water via de bladeren beperkt. Het verliezen van schors en bladeren is niet zo’n fraai gezicht, maar wel een goed teken. Als de blaadjes verdord aan de takken gaan hangen is het pas goed mis.

Afgelopen week verscheen er veel over het verliezen van schors van de plataan in de media. Zoals veel krantenkoppen zeggen: er is geen reden tot paniek! Het levert zelfs hele mooie plaatjes op. De foto bij dit bericht is door ons gemaakt.