Het verticuteren van de grasmat

Verticuteren

Door de jaren heen hopen overblijfselen van planten en grassnippers zich op in het gazon, waardoor de bodem dichter wordt. Regenwater, lucht en voedingsstoffen kunnen niet langer bij de wortels van het gras komen. Op schaduwrijke plekken is er vaak een sterke ontwikkeling van mos in het gazon. 

Bij verticuteren van het gazon worden mulch (oude grassnippers) en mos verwijderd. De bodem kan dan meer zuurstof opnemen waardoor de groei van het gazon wordt versneld. De originele Engelse term ‘verticutting’ is een combinatie van de woorden ‘verticaal’ en ‘snijden’.

De beste tijd om het gazon te verticuteren is in de lente van april tot begin mei bij een wat vochtige bodem maar droog gras en mos. Een snelle hergroei van het gras is dan gegarandeerd. In de periode augustus/september kan ook worden geverticuteerd. Het gras heeft dan nog voldoende tijd om zich te herstellen en een dichte zode te vormen.

Verticuteren gebeurd in twee werkgangen waarbij het scherpe en spiraal gemonteerde snijblad op de verticuteermachine door het gras en de bodem snijdt. Dood gras, mos en ongewenst vilt worden verwijderd en afgevoerd.

Na verticuteren wordt het gazon bijgezaaid en bemest met organische meststoffen waardoor zich al snel weer een dichte en gezonde grasmat ontwikkelt.

Wij kiezen hierbij bewust voor organische meststoffen.  Door de unieke samenstelling resulteert dit in een goed bodemleven, verbetering van de beworteling, een rustige groei, een diep groene kleur, een grotere droogte tolerantie en minder ziektegevoeligheid

Het verticuteren van de grasmat