Maak uw keuze
Het klimaat verandert en dat betekent dat het vaker en heviger kan gaan regenen. Dat kan voor overlast zorgen, onze riolen zijn daar namelijk niet op berekend. De oplossing wordt gezocht in het opvangen van hemelwater in tuinen wat later weer afgegeven wordt aan de grond in bijvoorbeeld langdurige droge periodes. Eigenlijk is het heel logisch dat het regenwater op uw eigen terrein blijft, het valt er immers niet voor niets en uw tuin kan het regenwater meestal goed gebruiken. Er zijn veel mogelijkheden om een watervriendelijke tuin te maken. Heeft u veel bestrating? Ook dan kunt u met infiltratiekratten toch zorgen voor een goede afvoer van het regenwater.
Gebruik een regenton
De simpelste manier is het installeren van een regenton waarin het water wordt opgevangen. Dat water kan daarna gebruikt worden om de planten water mee te geven. En dat is fijn voor de planten want het zachte, warme regenwater is veel beter voor ze dan koud leidingwater. En het is fijn voor uw portemonnee, hemelwater is namelijk gratis!
De vijver als overloop
Een vijver is natuurlijk een prima plek om regenwater in te lozen. Het overtollige water stroomt gewoon weer de tuin in via de overloop als de vijver echt vol is. Let wel op dat bij aanleg van de vijver de overloop uit komt in een border of gazon.
Wateropvang met een groen dak
Het dak van een huis of schuur kan gebruikt worden als wateropslag. Door er begroeiing op te laten groeien werkt het als een soort spons: Het regenwater wordt tijdelijk opgevangen en langzaam afgevoerd of opgenomen door de planten. Een groen dak heeft daarnaast een sterk isolerende werking: warm in de winter en lekker koel in de zomer. En dat is weer fijn voor het klimaat in huis.
Regenwaterinfiltratie
Met infiltratie van regenwater wordt bedoeld dat dit in de grond terecht komt en niet in de riolering. Door een aantal infiltratiekratten in te graven in de tuin wordt er als het ware een holle ruimte onder de grond gemaakt, waarin het regenwater tijdens een regenbui opgevangen wordt. Een infiltratiekrat is omwikkeld met een geotextiel, dat houdt het zand tegen en voorkomt ingroei van wortels. Het regenwater kan er echter wel doorheen, zodat dit kan wegsijpelen in de grond. Vandaar de term regenwaterinfiltratie. Het is belangrijk dat het regenwater schoon in de infiltratiekratten komt. Gebruik daarom altijd bladscheiders en een zandvangput. Daarin zitten zeven die ervoor zorgen dat bladeren en zand afgevangen worden. Controleer altijd één of twee keer per jaar of de zandvangput nog voldoende doorstroomt.
Wilt u meer weten over een watervriendelijke tuin of vrijblijvend advies over regenwaterinfiltratie?
Neem dan contact met ons op: 0546 862 846. Wij helpen u graag verder!