Zwemvijver

Een paradijs in uw tuin

Met een vijver is er altijd leven in uw tuin. Wij zijn gespecialiseerd in het aanleggen van natuurlijke vijvers en zwemvijvers met een evenwichtig biotoop. Het is heerlijk ontspannen op een grote steen aan de vijver en te genieten van alle rust en het leven in en rond het water.

Wij werken het liefst met ruime groepen planten, uiteraard in evenwicht met de afmetingen van de vijver. Een grote groep snoekkruid, ongeveer een meter uit de kant, is echt fantastisch. De weerspiegeling van de blauw/paarse bloemen in het water is echt genieten.

In onze winkel of bij u op locatie adviseren wij u graag vrijblijvend over de mogelijkheden voor het aanleggen van een fantastische vijver. Zowel grote als kleine vijvers leggen wij met veel passie en enthousiasme aan.

Vijveraanleg

Afhankelijk van de vijverbewoners en het gebruik van de vijver kan een vijver worden aangelegd met of zonder filter. Bij zwemvijvers wordt een deel van de vijver gebruikt als plantenfilter voor zuurstofplanten en oever- en moerasplanten. Ook bij natuurlijke vijvers gebruiken wij veel zuurstofplanten en oever- en moerasplanten. Deze komen op verschillende niveaus in de vijver.

De beste maanden voor aanleg is maart t/m augustus. Deze maanden hebben wij ook een groot assortiment vijverplanten op voorraad in onze winkel die belangrijk zijn voor het evenwicht in uw vijver. De planten gebruiken dezelfde voedingsstoffen als de algen. Staan er dus voldoende zuurstofplanten en oever- en moerasplanten in de vijver dan kunnen de algen niet groeien en zal het water helder blijven.

Wij rekenen per 1.000 liter vijverwater 3 bossen of 1 mand zuurstofplanten. Belangrijk is vooraf te bepalen wat de waterwaardes zijn. Vooral zuurstofplanten kunnen niet tegen te zuur water.

Meest ideaal is een pH-waarde (zuurgraad) tussen de 7 en 8 en een hardheid tussen de 12 en 15 Dh. Bij een goed beplante vijver waarbij de hardheid is gebracht op 12Dh kan door het assimilatieproces van de planten de pH (zuurgraad) soms zelfs oplopen tot 10. Dit is niet schadelijk voor het evenwicht in de vijver omdat het een natuurlijk proces is.

Uiteraard kunnen wij het water gratis voor u testen en adviseren hoe dit het beste te verbeteren.

Gratis water testen in onze winkel

Beekloop aanleggen

Een beekloop die goed is aangelegd zal werken als een natuurlijk filter voor uw vijver. Bij een beekloop is het van belang een natuurlijk ogend geheel te creëren. Om dit te bereiken werken wij met een combinatie van grote en kleine stenen. Het moet ogen als een natuurlijk bergbeekje, waarbij de juiste combinatie van oever- en moerasplanten heel belangrijk is. Ook het geluid van stromend water speelt hierbij een belangrijke rol. De langste beekloop die wij hebben aangelegd is 40 meter.

Het is heerlijk om met mooi weer op een grote steen te zitten tussen de geurende tijm met je voeten in het water van het beekje.

Graag komen wij langs om naar uw wensen te luisteren en vervolgens te overleggen wat mogelijk en passend is in uw tuin.